Blog

Personal Brand

Zit de vakantie er voor jou ook weer op? Of heb je het nog tegoed?  Voor mij zit het erop en ik weet niet hoe het jou vergaat op vakantie, maar voor mij is het ook een tijd om terug te blikken op het afgelopen jaar.   Wat heeft zich allemaal afgespeeld? En wat heb ik qua werkzaamheden gedaan?  Vele dingen zijn in mijn hoofd de revue gepasseerd.Wat werk betreft wil ik graag delen, omdat ik denk dat jij er ook je voordeel mee kunt doen.

Ik werd voor de vakantie getriggerd door een stukje dat ik las op Linkedln over Personal Branding. De vragen die er in dat stukje werden gesteld zijn : Wat maakt jou uniek?Kijk eens wat jouw scherpe randjes zijn en of je daar een personal brand van kunt maken. Wat loopt als een rode draad door jouw leven?

Mooie vragen om over na te denken, zeker als je in je loopbaan even niet meer weet wat je wilt.  Maar ook als je zzp’er bent.

Nu heb ikzelf al redelijk het roer omgegooid. Van het basisonderwijs naar het mbo-onderwijs, vervolgens de Opleiding tot Coach behaald en in 2015 gestart als zzp’er.Het afgelopen jaar heb ik de Leergang Teamcoach gevolgd en behaald en nu in de zomervakantie alles de revue passeerde, valt eindelijk het kwartje bij mij:  van teams coachen krijg ik enorm veel energie.

Teamcoaching gaat over interactieprocessen en laat interactie nu juist de rode draad door mijn leven zijn. Ik ben opgegroeid in een gezin met acht kinderen. Aan interactie geen gebrek in zo’n groot gezin.  Als groepsleerkracht, Intern Begeleider, docent Nederlands, zangeres in bandjes: genoeg interactie!  Waar mensen schrikken, geïrriteerd of moe zijn van interactie, wordt het voor mij pas interessant.  In interactie zitten bij mij tegelijkertijd mijn scherpe randjes. En zo van me af schrijvend, denk ik dat ik al ver kom met mijn Personal Brand.

En wat is jouw Personal Brand?  Durf je na te denken over deze vragen?

Tot slot wil ik nog een mooi nummer van   Bløf  delen, omdat dit zo goed bij het coachen van teams past. ‘Met elkaar wordt het beter.’ En als Teamcoach zeg ik: “Dat klopt, maar soms moet het eerst slechter worden, voordat het beter wordt!’  Wordt vervolgd in een volgende blog.

Succes met jouw Personal Brand!

Let it go

“Dat moet je loslaten!”   Heeft iemand dat wel eens tegen jou gezegd?

Nou, tegen mij heel vaak! Het woordje ‘moeten’ schiet mij sowieso al in het verkeerde keelgat (zie mijn blog “je moet willen kiezen”). Maar dan het woordje ‘loslaten’. Wat mij betreft veel te abstract! Ik realiseer me trouwens dat dit heel veel over mij zegt.

Hoe doe je dat dan loslaten?

Als ik letterlijk iets los laat, dan valt het op de grond, tenzij het een licht voorwerp is. Of ik laat bij touwtrekken het touw los, dan laat je dus iemand anders vallen.. Leuke actie. En als je het hebt over moeilijke thema’s in je leven?? Laat het los?! Tsja , hoe doe je dat dan??

Binnen individuele coachtrajecten kom ik het woord ‘loslaten’ vaak tegen bij de mensen die ik coach. Opmerkingen als : “Ach ja, ik weet ook wel dat ik dat moet loslaten” of als ik vraag ‘Wat doe je daar dan mee? “ Ja, ik laat het los”.. Ik weet niet hoe het andere coaches vergaat, maar ik kan niets met zulke antwoorden. Vaak levert het ook niets op voor de gecoachte. Als ik dan in het volgende gesprek vraag: “En heeft het gewerkt dat je het hebt losgelaten?’, krijg ik altijd te horen dat het niets heeft opgeleverd.

Misschien is het maar goed ook dat ik niets met het woord ‘loslaten’ kan. De mooiste gesprekken komen pas op gang als ik vraag: “ En wat betekent dat dan voor jou als jij het loslaat? Wat doe je dan? Daar ben ik oprecht benieuwd naar.

Inmiddels heb ik van die gesprekken geleerd dat ‘loslaten’ voor een ieder wat anders betekent. Voor de een is het stoppen met een gewoonte, voor de ander is het accepteren dat iets zo is (en dat is een heel proces!), weer een ander heeft het over stoppen met zorgen en iemand het zelf laten doen en probeer zelf maar in te vullen.

Een nummer van James Bay ‘Let it go’ zegt: Come on let it go Just let it be

https://www.youtube.com/watch?v=JTgOcyZqhx4

Wat ik heel mooi vind in deze tekst is dat het zegt: “Laat het zijn”. Dat vraagt om acceptatie! Loslaten is voor mij dan ook in eerste instantie iets accepteren. Pfff, hoe moeilijk is dat? Als ik loslaat dat mijn puberdochter een avondje gaat stappen , accepteer ik dus dat ze niet zit te wachten op mijn hulp en accepteer ik dat ze de leeftijd heeft dat ze dingen alleen onderneemt (een heel proces). Als ik een conflict met een collega loslaat, betekent dat voor mij dat ik accepteer dat mijn collega en ik allebei anders in een bepaald thema staan.

Wat wil jij loslaten? En wat betekent dat dan voor jou? Ben benieuwd!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Another year

Another year is een nummer van K’s Choice, een band die ik graag mag horen en in 2017 ga ik de zangeres live beluisteren #heelveelzinin!

Dit nummer luister ik vaak rond de jaarwisseling. Een moment waarop ik het jaar de revue laat passeren en mezelf de vraag stel: ‘Wat laat ik achter en wat neem ik mee het nieuwe jaar in?’ Hieronder de link:

Another year…  Tsja, hoe begin ik dit jaar?  De coachingskalender begint met een mooie tekst : “Een mooi moment om je voor te nemen je niets voor te nemen”.  Goed plan lijkt mij! Dat geeft mij in elk geval even een relaxed gevoel en dat kan ik goed gebruiken. Deze keer dan ook een korte blog met een mooie tekst die een ieder mee mag nemen in 2017.  Een goed jaar gewenst!

Give,

but don’t allow yourself to be used

Love,

but don’t allow your heart to be abused

Trust,

but don’t be naive

Listen to others,

but don’t lose your own voice

 

Man in the mirror

In de hectiek van deze wereld, werd ik vorige week geraakt door het nummer Man in the mirror van Michael Jackson uitgebracht in 1987. Wat is dat een mooi nummer met een fantastische tekst! Het is inmiddels 29 jaar later en als ik de bijhorende clip bekijk, vraag ik mezelf af : Welke thema’s zijn er anno 2016 nieuw? Wat ontdek jij?

Hieronder de link naar de videoclip:

https://www.youtube.com/watch?v=PivWY9wn5ps

En dan terug naar het hier en nu… Wat heeft ‘Man in the mirror’ te maken met coaching en training? De volgende tekst maakt dat duidelijk:

Gisteren was ik slim en wilde ik de wereld veranderen,

vandaag ben ik wijs en wil ik mezelf veranderen.

Hoe ziet jouw wereld er op dit moment uit? Maak je je zorgen om de wereld en schreeuw of huil je dat van de daken? Bestaat jouw wereld uit een werkomgeving waarin je geen energie meer krijgt? En reageer je dat af op je collega’s? Is jouw wereld een druk gezinsleven waarin je met moeite de balans tussen werk en privé staande weet te houden? En voel je je steeds meer uitgeput?

Ik daag je uit om in de spiegel te kijken en je af te vragen: Wat kan ik aan deze situatie veranderen? Welke keuze heb ikzelf? Wat is jouw cirkel van invloed?

Kom je er zelf niet uit? Van harte welkom bij ZieMarie!

Niet klagen maar wagen

Ken je dat spreekwoord ook? Niet klagen maar dragen.

Vroeger werd dat in de omgeving waar ik ben opgegroeid wel gezegd. Eerlijk gezegd had ik er niets mee. Als ik zat te klagen als puber over de hoeveelheid huiswerk en er werd naar mijn hoofd gesmeten : ’Niet klagen maar dragen”, ontplofte ik vaak.

Mopperen en klagen we doen het allemaal. Over het weer, over het lange wachten bij de kassa, over een collega die jouw mail niet beantwoordt enz..

Toch zou ik het spreekwoord willen veranderen.

Als je zegt ‘Niet klagen maar dragen’, dan zeg je eigenlijk tegen jezelf of tegen een ander: “Houd je mond, je dealt er maar mee!” Maar eerlijk zijn over wat je ervaart is volgens mij geen klagen. Want onder klagen zit een emotie.

Bijvoorbeeld als ik zit te klagen over het lange wachten bij de kassa, voel ik eigenlijk de stress opkomen, omdat ik nog eten wil koken en mijn werk af wil maken enz. Als ik echt eerlijk ben over die emotie, kom ik erachter dat ik ten diepste bang ben dat ik het eten niet op tijd klaar heb en dus ook niet snel mijn werk af kan krijgen.En uiteindelijk heb ik een chagrijnig gezin om me heen met een energie-dip.

Dus het ligt niet aan de kassière of aan de oude mevrouw voor mij bij de kassa die niet weet hoe ze moet pinnen… Nee, het ligt aan mijn eigen planning! En als ik de emotie onder mijn klaaggezang eerlijk onder ogen zie en niet wegdruk, neem ik de verantwoordelijkheid voor mijn eigen emoties.

Als ik die emoties niet erken, word ik waarschijnlijk een explosiegevaar en zal mijn klagen niet stoppen. Ik zou je willen uitdagen om als je zit te klagen, jezelf af te vragen welke emotie er aan ten grondslag ligt. En als je iemand anders steeds hoort klagen, stel dan eens een vraag aan de ander. Wat zit je dwars?

Klagen is een signaal en het is de moeite waard om ernaar te luisteren. Dus ik zou zeggen: ‘Niet klagen, maar waag het om de emotie eronder onder ogen te zien!

Succes!

 

 

 

 

 

Je moet WILLEN kiezen!

Valt je dat ook wel eens op? Dat heel veel mensen in ‘moeten’ praten? ‘Ik moet boodschappen doen’, ‘ik kan niet want ik moet werken’, ‘we moeten nodig eens afspreken.’

Het woordje ‘moeten’ is mij pas opgevallen toen ik de opleiding tot Coach deed. Toen werd ik me ervan bewust dat ik in het verleden heel veel in ‘moeten’ heb gedacht.Totdat ik een artikel las waarin stond: bij het woordje ‘moeten’ leg je het buiten jezelf.Alsof jijzelf geen keuze hebt. Probeer moeten om te zetten in willen.

Lees verder Je moet WILLEN kiezen!

Kijk eens wat vaker in de spiegel van een coach

Het blijft moeilijk om eerlijk naar jezelf te kijken. Als je ervan uitgaat dat 95% van je gedrag onbewust is, is het niet gemakkelijk om je bewust te worden van je onbewuste. Dat zien mensen om je heen toch echt beter.

In een “Psychologie magazine” las ik dat de belangrijkste reden dat we de confrontatie met anderen aangaan is dat we bang zijn voor de confrontatie met onszelf.  Ik denk dat dat heel erg waar is. Trouw zijn aan jezelf is niet altijd makkelijk. We gaan botsingen en moeilijke gevoelens liever uit de weg. Maar wie eerlijk in de spiegel durft te kijken, komt tot waardevolle inzichten. Onderzoek wijst zelfs uit dat zelfreflectie samenhangt met gezondheid en geluk!

Maar hoe reflecteer je dan op jezelf? Ik zou zeggen: kijk eens wat vaker in de spiegel van een coach. Een coachtraject is een mooie manier om naar jezelf te kijken, omdat er vragen gesteld worden die je aan het nadenken zetten.

Mensen om je heen kunnen je niet objectief helpen bij zelfreflectie.

Een coach wel!