Je moet WILLEN kiezen!

Valt je dat ook wel eens op? Dat heel veel mensen in ‘moeten’ praten? ‘Ik moet boodschappen doen’, ‘ik kan niet want ik moet werken’, ‘we moeten nodig eens afspreken.’

Het woordje ‘moeten’ is mij pas opgevallen toen ik de opleiding tot Coach deed. Toen werd ik me ervan bewust dat ik in het verleden heel veel in ‘moeten’ heb gedacht.Totdat ik een artikel las waarin stond: bij het woordje ‘moeten’ leg je het buiten jezelf.Alsof jijzelf geen keuze hebt. Probeer moeten om te zetten in willen.

Deze kennis deelde ik met vrienden en dit leverde een mooie discussie op.Ze waren het niet met me eens, want zeiden ze: ‘We moeten een heleboel dingen.’

‘Goed’, vroeg ik, ‘wat moet jij dan allemaal?’ 

‘Nou, ik moet morgen bijvoorbeeld naar de tandarts. Daar heb ik toch geen keuze in?’

‘En als je dat dan niet doet?’

‘Ja, dan weet ik veel, euh, dan krijg ik misschien wel gaatjes.’

‘Oke, en dat wil je niet?’

‘Euh nee, dat wil ik niet.’

‘Oke, dus misschien toch handig dat je gaat?’

‘Ja, wel handig ja, maar ik moet toch ook?’

‘Nou, volgens mij zei je net dat je geen gaatjes wil, dan wil je toch naar de tandarts?’

Een beetje flauw misschien, maar het maakt zoveel verschil of je in moeten of in willen denkt en spreekt. Als je namelijk zegt : “ik wil” dan heb je een keuze. Bij moeten zeg je eigenlijk dat het je wordt opgelegd. Maar volgens mij hebben we bijna altijd een keuze. En als je voelt dat alles je wordt opgelegd is het wellicht verstandig om jezelf eens af te vragen: maar wat wil ik ?

Is dat dan egoïstisch? Nee, ik denk van niet. Wat zou jij prettiger vinden? Als iemand zegt: ‘ik moet nodig eens met jou afspreken’ of ‘ik wil met jou afspreken’? Denk er maar eens over na welk verschil dat maakt.

Nu ik dit zo schrijf denk ik dat ik het beddengoed maar eens ga verschonen ,want ik WIL in een schoon bed slapen vanavond. Heerlijk!

Wat WIL jij vandaag allemaal? Fijne dag gewenst!