Let it go

“Dat moet je loslaten!”   Heeft iemand dat wel eens tegen jou gezegd?

Nou, tegen mij heel vaak! Het woordje ‘moeten’ schiet mij sowieso al in het verkeerde keelgat (zie mijn blog “je moet willen kiezen”). Maar dan het woordje ‘loslaten’. Wat mij betreft veel te abstract! Ik realiseer me trouwens dat dit heel veel over mij zegt.

Hoe doe je dat dan loslaten?

Als ik letterlijk iets los laat, dan valt het op de grond, tenzij het een licht voorwerp is. Of ik laat bij touwtrekken het touw los, dan laat je dus iemand anders vallen.. Leuke actie. En als je het hebt over moeilijke thema’s in je leven?? Laat het los?! Tsja , hoe doe je dat dan??

Binnen individuele coachtrajecten kom ik het woord ‘loslaten’ vaak tegen bij de mensen die ik coach. Opmerkingen als : “Ach ja, ik weet ook wel dat ik dat moet loslaten” of als ik vraag ‘Wat doe je daar dan mee? “ Ja, ik laat het los”.. Ik weet niet hoe het andere coaches vergaat, maar ik kan niets met zulke antwoorden. Vaak levert het ook niets op voor de gecoachte. Als ik dan in het volgende gesprek vraag: “En heeft het gewerkt dat je het hebt losgelaten?’, krijg ik altijd te horen dat het niets heeft opgeleverd.

Misschien is het maar goed ook dat ik niets met het woord ‘loslaten’ kan. De mooiste gesprekken komen pas op gang als ik vraag: “ En wat betekent dat dan voor jou als jij het loslaat? Wat doe je dan? Daar ben ik oprecht benieuwd naar.

Inmiddels heb ik van die gesprekken geleerd dat ‘loslaten’ voor een ieder wat anders betekent. Voor de een is het stoppen met een gewoonte, voor de ander is het accepteren dat iets zo is (en dat is een heel proces!), weer een ander heeft het over stoppen met zorgen en iemand het zelf laten doen en probeer zelf maar in te vullen.

Een nummer van James Bay ‘Let it go’ zegt: Come on let it go Just let it be

https://www.youtube.com/watch?v=JTgOcyZqhx4

Wat ik heel mooi vind in deze tekst is dat het zegt: “Laat het zijn”. Dat vraagt om acceptatie! Loslaten is voor mij dan ook in eerste instantie iets accepteren. Pfff, hoe moeilijk is dat? Als ik loslaat dat mijn puberdochter een avondje gaat stappen , accepteer ik dus dat ze niet zit te wachten op mijn hulp en accepteer ik dat ze de leeftijd heeft dat ze dingen alleen onderneemt (een heel proces). Als ik een conflict met een collega loslaat, betekent dat voor mij dat ik accepteer dat mijn collega en ik allebei anders in een bepaald thema staan.

Wat wil jij loslaten? En wat betekent dat dan voor jou? Ben benieuwd!