Training Persoonlijk Leiderschap n.a.v. “De kleine Covey”

Voor wie?

Een training voor iedereen die zich persoonlijk verder wil ontwikkelen. Ook geschikt om samen met je team te doen.

Wat bereik je met deze training?

In deze training word je d.m.v. verschillende werkvormen bewust van je eigen gedrag en leer je hoe je effectiever zou kunnen handelen.  Na deze training heb je een persoonlijke missie geschreven, kun je met de tijdmanagementmatrix werken, ben je je bewust van je eigen patronen in je communicatie en weet je wat je kunt doen om de samenwerking met anderen te bevorderen en ga je met je eigen geschreven doel aan de slag.

Inhoud van de training

In deze training komen ‘De zeven eigenschappen van Effectief Leiderschap’ van Stephen Covey aan bod. Het gedachtegoed bestaat al meer dan 25 jaar en is nog steeds actueel. De eerste drie eigenschappen draaien om onafhankelijkheid : overwinning op jezelf! Wie ben ik? Hoe handel ik? Hoe zou ik proactief kunnen handelen?  In welke cirkel steek ik het meeste energie: de cirkel van invloed of de cirkel van betrokkenheid?

1. Wees proactief .De eerste eigenschap leert dat we zelf de leiding nemen.

2. Begin met het einde voor ogen  De tweede eigenschap draait om het formuleren van een persoonlijke missie.

3. Belangrijke zaken eerst. Met deze eigenschap kunnen we onze visie in de praktijk brengen. Met de tijdmanagementmatrix wordt geoefend zodat je in de praktijk je tijd beter leert in te delen.

Na de overwinning op jezelf en het werken aan onafhankelijkheid, kun je echte effectiviteit bereiken in samenwerking met anderen, via de eigenschappen 4,5, en 6.  Dit alles op basis van de ‘emotionele bankrekening’, het verbindende mechanisme tussen ik (de overwinning op jezelf) en wij (de overwinning met je omgeving).

4. Denk win-win .  Dit is een visie op hoe je met mensen omgaat.

5. Eerst begrijpen dan begrepen worden. Hierin is het goed om te kijken naar je eigen patronen in communicatie met mensen. Bij deze eigenschap wordt het communicatiemodel Transactionele Analyse (TA) besproken en geoefend.

6.Creëer synergie.  Alle voorgaande eigenschappen dragen eraan bij dat je deze eigenschap kunt realiseren.

En met de laatste eigenschap 7.Houd de zaag scherp‘ leer je het geleerde in deze training te blijven ontwikkelen.